Kirev turupäev Bac Ha-s

18. detsember 2016, pühapäev- Bac Ha turg ja sõit bussiga Ha Giangi

Võime end Jassuga õnnitleda, sest oleme senise elu parima ebamugavuskooli läbinud. Otseses mõttes. Istume praegusel (kirjutamise) hetkel Bac Ha-st Ha Giangi suunduvas bussis. Kõik võiks ilus olla, aga no ei, meie istume mitte istmetel, vaid põrandal,

img_2665
Isegi minu kõrval istuval prantslasel on ehmunud nägu peas – ei oodanud bussis istuvatest eurooplastest keegi sellist maksimaalset bussi täituvust 😛 ..ja me Jassuga ei mahtunud isegi üksteise kõrvale istuma :O

ja sõidu eest oleme maksnud muidugi täie raha eest. Et siis järjekordne näide meie viimaste päevade seikluste juures – Vietnami mini ja suurematesse bussidesse mahub hiiglamapalju rahvast – kui nad panna istuma üksteise sülle, üksteise pepudele liibudes; kui nad kõik vabatahtlikult istuvad põrandale, kuhu küll kiirel võluväel kas lasteaiatoolid alati ilmuvad või mingid ekstraistmed teiste istmete vahelt.

img_2667

Et noh, meie minibussis on ca 35 peanuppu, ehkki bussistmeid kokku koos vahekäiguistmete ja bussijuhiga oli 24.

img_2664
On see minibuss/lennuk/rong või miski muu? 🙂 😛

Kõik see rohke rahvas on teel Ha Giangi, pooled neist eurooplased, pooled kohalikud vietnamlased. .

img_2668
Jassu tundub vietnamlaste kõrval päris mürakas 🙂

Ja kuna Bac Ha-mägilinnast, kust hommikul bussisõitu alustasime, tuli meil Ha Giangi jõudmiseks ümberistumine teha, siis…. Siis tegimegi veerandiku tee läbimisel ümberistumise, aga bussiistmed olid kõik juba max. Lao Caist tulevaid reisijaid täis ning meil Jassuga…. ei jäänud muud üle, kui vahekäiku istuda, avada vahekäigu istmed. Ja pagan…. siin me ei saanud ka mingit privaatsust naurida! Trügisime küll nagu tublid ja kiire õppimisvõimega kohalikud, et uues bussis enne istet saada, aga sellega me ei arvestanud, et meie esimese bussi eurooplased pidid ka kõik siia minibussi istuma mahtuma, seega pressis minu vahele end üks prantslane (istume kitsas bussis viie inimesega samas reas) ja nüüd ma siis olen kahe eakamat sorti inimese vahele pressitud…. Kann on kange, jah, tänan küsimast! Jassu ei jäänud ka oma laiemate õlgade ja suurema kehaga mingisse uhkesse üksindusse, temagi kõrvale mahutas lisaks end üks laiaõlgne prantslane…..

img_2666
Olgu mainitud, et kõrvuti saime Jassuga istuma siiski ca 2,5h pärast eraldi istumist, kui tehti lühike vetsupaus ja kogu see kokkupressitud bussirahvas välja lasti ja seejärel maarahva keeles bussi tagasi end litsus….

Ja te kujutate ette, maksate täistaha ja sõidate 5h mägedes kurvikate serpentiinide vahel, kaldudes iga kurviga kaasa nagu tsikli seljas oma kõrvalistuja suunas. Kes istub muide keskmisel vahekäigu istmel, jagab sama istekohta oma naabriga, niiet pool kanni ripub õhus ja noh, ca 5h järjest ei ole meeldiv… Samal ajal laest tuleb kräppi muusikat kõige kohutavamatest bussi kõlaritest, millised Eestis vist kõigil ammu prügikastis. Ja te kujutate ette, et kui olete siia bussi 5h pressitud ja teil tuleb vahepeal hiigelpõis või Häda Number Kaks koos sõbra Kõhulahtisusega? Hetkel hoidume neist võimalustest mõtlemast, ausalt öelda oleks eelmainitud kombinatsioonidel hirmsad järelnähud, sest buss sinu pärast ei peatu, teiseks ei saa vietnamlased inglise keelest sõnagi aru (ingl. keelt räägitakse vaid turismipiirkondades). (Hilisem märkus: 5h bussireisil tehti siiski üks peatus vetsu jaoks ka, aga nõudepeatused vetsu minekuks loomulikult puuduvad 🙂 Oksendajatele ulatati kilekotte, mida oleme senistel bussireisidel kokku mõnel korral näinud, nii selleski bussis. Pärast eelmainitud vahetu emotsiooni kirjapanemist alles tõeliselt “vahva” sõit algas – nimelt läbis buss ca tund aega kõige auklikumat mägiteed, mida tavaliselt Jeebi safaril kogeda võib. Buss käis iga natukese aja tagant üles-alla, augud olid kohati mitukümmend cm sügavad ja rööplikud. Uskuge mind, keskmistel jagatud istetel oli see erakordselt vastik (päris istmetel kindlasti talutavam), niiet see bussisõit läks meile senise elu hämmastaivama-hüplikuima-ebameeldivaima kogemusena kirja 🙂 )

Selleks, et meie lugejal huvitavam oleks, paneme siia pildid ka reedesest päevast, 16.detsembrist, mil Sapa linnaga hüvasti jätsime. Buss Sapast Lao Caisse ( bussipilet 26 000dongi=ca 1€/in, sõidupikkus 1h) oli normaalne, aga Lao Caist Bac Ha mägilinna sõit oli meile erakordne (bussipilet 60 000dongi=ca 2,3€/in, sõidupikkus 3h). Just nimelt sel teisel bussil oli bussi veovõime meie meelest korralikult vilja kandma pandud.

img_2341

Ehk siis juba bussi sisenedes Lao Cai linnas tuli ronida üle igasuguste ämbrite istmeteni

img_2346
Stiilinäide sellest, kui “palju” jalaruumi on keskmises Vietnami minibussis, kus sõidud sellises kitsas asendis võivad väldata terve pika päeva…

ning pool bussi oli postipakke täis…

img_2344

Ja postipakke laeti 2,5h sõidu ajal aina juurde bussi… Kõik asjad, mis on suuremad ja mahukad, sh turistide kotid/pagasid, laetakse siin maal busside katusele(!), selleks on eraldi bussisaatja, kes on bussijuhi jaoks käepikendus. Selle bussisaatja ülesanne on lisaks piletiraha kogumisele ronida bussikatusele kotte-pakke paigaldama,

img_2343
Pakkide bussi katusele laadimine…

laadida peale ja maha kaupa, suhelda pakke saatvate inimestega ja tuhat muud meile arusaamatut ülesannet…

Kes paremini istuma ei mahtunud, istus pehmete istmete asemel pangedel.

img_2342

Ning mingil hetkel, kui panged poolel teel maha laaditi, tehti lõpuks lahti varuistmed, -silmapaistvalt suur ja vahepeal arvuliselt kasvanud inimestesumm sai lõpuks istuma – Happy Vietnam 🙂

img_2345

img_2347
See pilt tehtud juba Bac Ha linnas, kus bussist väljuvad turistid said oma pakke katuselt kätte ja kus enamus kola, sh täidetud rasked kanistrid vedelikuga(?), jäid veel katusele mahalaadimiseks (pole pildil hästi näha).

 

* * *

Jah, selline on jutt siis Vietnami bussielust-olust. Nüüd aga sellest, kus me ööbisime Bac Ha-s. Võtsime siingi linnas endile kodumajutuse, sest see oli odavaim variant (Bac Ha keskmine majutuse hinnatase on teiste Vietnami linnadega võrreldes küllaltki kallis, hinnad algavad hommikusöögita double-ruumile 13€-st). Bac Ha asub nagu Sapa linngi kõrgel mägedes (üle 1000m merepinnast). Praegusel aastaajal, Põhja-Vietnami talvel, on seal päris külm ja pidevalt pilvine nagu Sapaski. Mõlema eelmainitud linna keskmine õhutemperatuur öösel praegu detsembris on ca 11 kraadi, isegi jahedam, ja õhk on küllaltki rõske. See meeletu külmus-rõskus nii öösel kui ka päeval oli ka meie kodumajutuse ruumis Sa House’s Bac Ha-s, kuna majutusasutus ise oli korralik, aga õhk käis seintest ja lae alt igalt poolt läbi:

img_2351

Eelmainitud külmus ja rõskus on tegelikult ka peamiseks põhjuseks olnud, miks oleme blogi postitustega pisut ajast maha jäänud (ja järgmises sihtpiirkonnas Ha Giangi provintsis lisandus põhjuste hulka vaevaline-halb Wifi ühendus 😉 )..

img_2362
Pilves ja jahe päevane Bac Ha linn detsembris

Veetsime enamus aega Bac Ha-s linnas hängides,

img_2356
Ka siin on euronõuetest asi väga kaugel #ElektrikudTööpostil

vaatamata ümbritsevale vaesusele müüdi iga nurga peal kõikvõimalikke telefone,

img_2354

lisaks hõikasid lapsed meile Jassuga alati rõõmsalt “tere” (võrreldes Sapaga on inimesed siin lahkemad ja puutumatumad turismist, turisti ei nähta ainult rahalüpsimasinana nagu paratamatult tekib tunne pärast Sapa külastamist ja siis enda jaoks teiste linnadega võrdlusi tegema hakates).

img_2357

Kohtusime ka tööloomadega, kes vedasid vahel suuri puuhaokoormaid, vahel aga ootasid lihtsalt oma järgmist tööülesannet.

img_2348

Äärelinnas on päris palju puutöötegijaid, enamasti saetakse palgist laudu, aga mõned teevad ka mööblit või nikerdavad kujusid.

img_2358

img_2368
Näide ühest päris kenast Bac Ha kodust, mille omanikud võivad Vietnamis eneste üle väga uhked olla – puhtus ja kord on majas.

Külastasime ka kohalikku templit.

img_2349
Sotsialistlikus Vietnamis on Ho Chi Minhi nimeline ajaloo kangelane siiani väga Püha Mees, vähemalt paljudel plakatitel ja isegi usuteemadega seotult

 

img_2350
Budismis on haakrist õnnemärk, aga Hitler on selle muu maailma jaoks igavesti rikkunud.

img_2352

Kolasime ka mägedes pisut, kohtudes pulliga (keda pole pildil) ja uudishimulike hobustega.

img_2366

img_2365
Saime sooja sisse, kui ronisime mägedesse, aga külakoerad, kes meist alla maha jäid, olid küll pisut kurjad – kaitsesid territooriumi, Jassu pidi koertele esimest korda Vietnamis pipragaasi tutvustama 🙂

Kuna aga üldiselt oli kogu aeg nii külm, siis olime enamuse Bac Ha ajas voodis teki all üksteist kaisutades, pannes selga viimse kui ühe sooja asja, mis Eestist kaasa sai võetud. Ja ikka oli külm! 🙂 🙂 Aga peamine Bac Ha-s viibimise põhjus seisnes pühapäevas, mil muidu ülimalt uimane ja vaikelu elav Bac Ha linn iganädalaselt turupäeva tõttu ellu ärkab ja värvidest täitub.

img_2626

-Tasus ootamist …ostsime ka siit miskit 🙂

Bac Ha pühapäevast turgu tulevad külastama ka paljud uudishimulikud turistid, praegu detsembris me neid liiga palju ei näinud. Nüüd aga pildid Bac Ha turu värvidest:

img_2628

img_2633

img_2634

img_2635

img_2636

Siin on pilt tõelisest Bac Ha kaunitarist lapsega:

img_2651

Ja samast kaunitarist, kui ta last endale vööle kinnitab:

img_2653

Aga selle Kaunitari kurvad silmad läksid meile Jassuga tõeliselt hinge!

img_2654

Oh…

Bac Ha-s on lisaks värvilistele hilpudele üpriski suur ja värvikas elusloomade turg:

img_2623
Kellele põrsast kotis? ..sead teevad küll ikka jubedat kiljumist, kui nad maailma asjadega rahul ei ole, ehk siis kui neid sõrgu-jalgu pidi kartulikottidesse aeti õnnestunud müügitehingu puhul.
img_2364
Sõbrad, noh, mitu kilo kukke?

 

img_2360
Sellel pildil päev enne pühapäevast turgu ehk linnuvalik

 

img_2619
Siin pildil pühapäevane turg

 

img_2367
Õnnestunud tehing NR 1

 

img_2649
Õnnestunud tehing NR 2.1

 

img_2648
Õnnestunud tehing NR 2.2

 

img_2650
Õnnestunud tehing NR 2.3 …kanad-kuked, kes ostetakse, seotakse jalgupidi kinni elusast peast ja pannakse rollerile “sobivasse” transpordiasendisse.

Turg ülevalt vaadates:

img_2622

Kes sooviks kutsikat? Kes niutsub uut omanikku oodates ootusärevalt, aga Vietnamis võib vabalt lõpetada toidulaual?

img_2646

img_2647

Levinud menüüvalik Vietnamis:

img_2359

Turult sai osta ka sellist suuremat sorti looma.. Kuulsime, et korraliku tõupulli eest tuleb välja käia ca 2000USD-d:

img_2652

 

img_2621

 

img_2620

Toorest liha saab siit igast linnast, seda pakutakse igas külas, rääkimata turgudest:

img_2629

Kohalike külameeste lemmiktegevus on tossutamine, tossutavad nii lõket kui piipu 🙂 Siin pildil kohalik külamees erinevat tubakat proovimas:

img_2632

Igasugust värsket kraami saab külluses igast Vietnami linnast, k.a. Bac Ha turult:

img_2630

 

img_2631

 

img_2660

 

img_2639

Saab ka igasugu seene väljanägemisega asju ja ka kangemat riisiviina, mida müüakse kanistrites:

img_2659

 

img_2662

 

img_2658

 

img_2656

Turupäeval on kohalike transpordivahendiks peamiselt roller ning siin on Bac Ha üks osa “peaparklast”:

img_2645

Nüüd mõned pildid, mida eelnevasse pildiloetelusse mahutada ei õnnestunud:

img_2663
Memmeke
img_2661
Mingite lõikeriistade tuped. Äripilt 1.

 

img_2641
Mingite lõikeriistade tuped. Äripilt 2.

 

img_2627
Kohalike talunike põhilised tööriistad

 

img_2657

 

img_2644
Mobiilne kiletamismasin: roller, generaator ja kiletamismasin ise

 

img_2643
Riisiäri 1.

 

img_2642
Riisiäri 2.

 

img_2640
Mootorsaagide töökoda turuväljaku kõrval vms 🙂

 

img_2638
Saiatehing -10 000dongi=0,3€ magussaiake

 

img_2637
Saiakeste äri

 

img_2624
Luudade äri

 

img_2625
Juuksuriäri tänaval

 

img_2353
Mobiilne võtmekoopia tegemine

 

* * *

Me olime selle turupäevaga igati rahul ehk tasus siia sõita ja pühapäev ära oodata. Pärast turukülastust liikusime bussiga edasi ja oleme terve selle nädala viibinud väga põnevas ja looduskaunis Ha Giang provintsis.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.